De Dow-Jonesindex noteerde kort tegen het einde 1,3 procent lager op 12.422 punten. De S&P 500 daalde 1,4 procent tot 1313 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,2 procent tot 2837 punten.
De bezorgdheid over de Spaanse banken leidde tot verder oplopende rentes op staatsleningen van Spanje. De rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties steeg naar 6,6 procent. De Italiaanse rente bedroeg 6,1 procent. Economen beschouwen een rente boven 6 procent over het algemeen als onhoudbaar. De beurzen in Madrid en Milaan gingen tot 2,9 procent omlaag.
Euro
De zorgen over de schuldencrisis drukten de euro naar het laagste punt sinds juli 2010. De eenheidsmunt was 1,2374 dollar waard, tegen 1,2406 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. Dinsdag was bij het slot op Wall Street de euro nog bijna 1,25 dollar waard.
Ook zorgde de onrust rond de crisis voor een vlucht naar veilige havens zoals Amerikaanse staatsobligaties. Daardoor daalde de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties naar het laagste niveau in 60 jaar.
Onder druk
De olieprijzen stonden eveneens zwaar onder druk. De prijs van Amerikaanse olie daalde 3,5 procent tot 87,54 dollar per vat en Brentolie zakte 3,1 procent. Oliegerelateerde fondsen op WallStreet hadden daar last van. Halliburton zakte 5,1 procent, Schlumberger verloor 4,2 procent, ExxonMobil daalde 2,4 procent en Chevron noteerde 2,5 procent lager.
De voorlopige huizenverkopen in de Verenigde Staten zijn in april met 5,5 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. De voorlopige woningverkoop daalde daarmee naar het laagste niveau in 4 maanden. Economen rekenden in doorsnee op een verkoopstijging met 0,1 procent. In maart was nog sprake van een toename met een herziene 3,8 procent.
Flinke klappen
Amerikaanse huizenbouwers kregen flinke klappen door het tegenvallende nieuws. Zo verloor Lennar Corp 6,6 procent en D.R. Horton ging 4,4 procent omlaag.
Research In Motion (RIM) stond 7,6 procent lager. De geplaagde BlackBerrymaker waarschuwde voor de financiële prestaties. RIM verwacht daarbij in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een operationeel verlies te lijden. Ook heeft het bedrijf banken in de arm genomen om verschillende financiële strategieën te onderzoeken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl